9/23/2007

Lithium

A lítium a periódusos rendszer egy kémiai eleme. Az I. főcsoportba, az alkálifémek közé tartozik. Elemi állapotban ezüstfehér színű, lágy, jól nyújtható könnyűfém, rajta nedves levegő vagy víz hatására felületén sárga oxid- és nitridbevonat képződik. A legkönnyebb szilárd halmazállapotú elem. Főként hővezető ötvözetekben, akkumulátorokban, és hangulatbefolyásoló gyógyszerekben alkalmazzák.

- sói közül a lítium-karbonát és a lítium-citrát mániás-depressziós zavarok gyógyszere

A bipoláris zavar(bipolar disorder (BD)) – úgy is ismert, mint mániás depresszió (manic depression (MD)) – egy pszichiátriai kórkép, utalva a mánia (vagy hipománia, vagy kevert fázis) és a klinikai depresszió (depressziós, vagy egykedvű/levert hangulat) váltakozásaira, egy hosszabb időtartamon keresztül.
Az egészséges átlag emberek által időnként tapasztalható feldobott jókedvvel, és levert hangulattal szemben egy bipoláris zavarban szenvedő beteg rendkívül szélsőséges hangulatingadozásokon megy keresztül, melyek akár hónapokig is eltarthatnak.
A legtöbb páciens már a késői tizenéves korában mutatja a betegség egyes tüneteit. Ezeket a panaszokat gyakran pubertáskori zavaroknak tudják be. Nem ritka, hogy a helyes diagnózis felállítására akár 8 évet is várni kell, ami általában a 25–40 éves kor között történik meg.
A bipoláris zavar a teljes népesség kb. 1%-át érinti, így egyes becslések szerint Magyarországon 100 ezren, az Amerikai Egyesült Államokban mintegy 2,3 millióan szenvednek e betegségtől.
A betegek megfelelőn beállított gyógyszeres kezelés mellett teljes értékű életet élhetnek. (PERSZE...én nem akarnék így beállítva élni hahaha)

"Don't wanna forget how it feels without"

De szerintem senki sem akar semmiféle hangulatjavítók hatása alatt élni és azok miatt mosolyogni. Ugye?

2 comments:

Anonymous said...

De jó, hogy ezt leírtam ide; ugyanis lehetséges, hogy eddig tájékozatlan voltam, de nem tudtam, miért szerepel a "lithium" számos dalszövegben (pl. Nirvana, Evanescence ...) Viszont most már - Neked köszönhetően - minden egészen világos. :) Köszi! :)

További minden jót; szép 7végét, jó bulizást!! XD
*green-eyed-angel*

Anonymous said...

bocs, volt az előzőben egy elütés... nem "leírtam", hanem "leírtad". :)